Sisällön tarjoaa Blogger.

Perheet Safkaa - ja 5 vinkkiä ravintolassa käymiseen lasten kanssa

Perheet safkaa

Me oltiin tänään aamupalalla Ravintola Loisteen Kaarteessa Helsingin kattojen yllä kuuntelemassa Perheet Safkaa -tapahtumasta. Perheet Safkaa on konsultointiyritys FamilyMatters:in perustajien Petra Gergov-Koskelon ja Minna Koskelon kehittämä tapahtumakonsepti, jonka tarkoituksena on madaltaa perheiden kynnystä lähteä lasten kanssa ravintolaan syömään sekä ohjata ravintoloita palvelemaan entistä paremmin myös pieniä asiakkaitaan.

Ensimmäinen Perheet Safkaa -tapahtuma järjestetiin tammikuussa ja siinä oli mukana 13 ravintolaa. Tapahtumasta pidettiin ja yleisön pyynnöstä seuraavan kerran se on 8.4.2017 eli ensi lauantaina. Tällä kertaa mukana ovat ravintolat: Aito, Bronda, The Cock, Loiste, Passio, Presto, Ragu, Shelter ja Smyg Helsingissä sekä Panini Turussa ja Vista Espoossa.

Aamupala


Pienten lasten vanhempia saattaa jännittää lähteä perheen kesken ravintolaan, sillä pelätään miten lapsi siellä käyttäytyy tai pitää ääntä sekä miten muut ruokailijat ja henkilökunta siihen suhtautuvat. Ja tiedän tuon tunteen kyllä itsekin! Lapsi pitäisi saada jotenkin viihtymään ja samalla pystyä itsekin nauttimaan ruoastaan rauhassa. Myy on lisäksi niin super kovaääninen, että jos se hermostuu, kuulee sen kyllä koko ravintola. Siksipä useimmiten jos me ravintolassa käydään, yritetää ajoittaa se Myyn uniaikaan, mutta nyt pitäisi alkaa ottamaan sitä enemmän mukaan itse ruokailutilanteeseenkin. Nykyään se alkaakin jo olla helpompaa, kun Myy on jo niin iso, että voi syödä melkein mitä vain. Yleensä sillä on omat eväät, sillä en halua sille vielä mitään nakkeja ja ranskalaisia tarjoilla, mutta jospa mm. tämän konseptin vuoksi tietoisuus lisääntyisi ja lapsille alkaisi olemaan tarjolla ravintoloissa jotain muutakin syötävää. 

Pressitilaisuudessa näihin jännityksen aiheisiin sai todella hyviä vinkkejä lukuisilta puhujilta. Petran ja Minnan lisäksi ihana Vappu Pimiä kertoi omista kokemuksistaan ja kylä kasvattaa -ajatuksesta sekä Ipanaisen Elsa Heiko ja Jaana Tawast esittelivät käteviä ruokailua helpottavia EzPz Happymat:ejä. Lisäksi esittelyssä oli Oppi&Ilo puuhapaketit ja -vihkoset, joista vähän isommat lapset saavat tekemistä odotellessaan ruokaa tai sen jälkeen (valitettavasti unohdin esittelijän nimen...) ja ruokakirjailija Joonas Laurila kertoi myös omista kokemuksistaan ravintolassa käynnistä pienten kaksospoikiensa kanssa ja antoi hyvin konkreettisia vinkkejä, kuten, että ravintolaan lasten kanssa kannattaa mennä alkuillasta ja alkuviikosta. Myös tapahtumaan osallistuvat ravintolat esittäytyivät ja kertoivat miten lauantaihin on valmistauduttu. Ja lopuksi vielä Camilla Tuominen kertoi hyvin mielenkiintoisia juttuja aiheesta "Tunnetaidot hyvien kokemusten ytimessä", josta tosin osa meni multa ohi korvien, kun juoksin jo vähän villiintyneen Myyn perässä... 

Perheet safkaa

Happy Mat

Happy Mat

Perheet safkaa

Tästä aamusta ja omasta kokemuksesta keräsinkin muutaman vinkin ravintolassa käymiseen lasten kanssa: 

 • Pienen vauvan kanssa ravintolakäynnit kannattaa ajoittaa päiväuniaikaan, jos mahdollista.

 • Isommalle lapselle jotakin viihdettä mukaan. Esim. puuhavihkoja, leluja tai vaikka se iPad, jos sen avulla saa itse nauttia ravintolakäynnistä hieman pidempään. Lapsiystävällisistä ravintoiloista löytyy yleensä jotain puuhaa pienille tai jopa leikkipaikka.

 • Kaunista ruokapöytäkäyttäytymistä voi harjoitella jo kotona, mutta ravintolassa syömistä ei tarvitse mennä ensin harjoittelemaan hampurilaisravintolaan, jos ei halua, vaan lapsillakin on oikeus syödä paremmin. He ovat kuitenkin niitä tulevaisuuden asiakkaita ja jos he pienestä pitäen käyvät vain pikaruokaravintoloissa, niissä ne tulevat käymään vanhempinakin.  
 
 • Pienelle ruokailijalle omat ruokailutarvikkeet mukaan. Sormiruokailijalle oma Happy Mat voi olla hyvä idea ja tietysti ruokalappu ja nokkamuki/pullo mukaan. Varmuuden vuoksi voi ottaa myös omia maissinaksuja tms. mukaan. 

 • Ja mikä tärkentä, älä stressaa! Ravintolassa käyminen on mukavaa perheen yhteistä aikaa, josta koko perheen on oikeus nauttia. 
 
bloggaaja
 
Perheet safkaa

Osa lauantain Perheet Safkaa -tapahtuman ravintoloista on jo loppuun varattuja, mutta  osaan varmasti vielä mahtuu! Rohkeasti siis ravintolaan pientenkin kanssa! Lauantaina ei tarvitse ainakaan jännittää pientä melua tai isompiakaan itkupotkuraivareita, kun suurin osa muistakin ruokailijoista on luultavasti lapsiperheitä. 

Hauskaa muuten on, että tämä Perheet Safkaa on konsepti, joka toivoo tekevänsä itsensä tulevaisuudessa tarpeettomaksi ja rantauttavan Suomeenkin rennon ravintolakulttuurin, jonne mahtuvat lapsetkin mukaan.

Kuka on menossa lauantaina syömään?

2 kommenttia

 1. :D Nauratti tuo kuva missä kykin, tyttäresi oli kovin avulias kuvien tarkistaja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli pakko laittaa se, kun oli niin hauska! 😀

   Poista